Deserturi cu branza

Deserturi cu branza

1 Prajitura cu branza si fructe

Ingrediente

  • 350g biscuiti de ovaz sau amaretto pisati
  • 500 g zahar
  • 150 g unt
  • 750 g branza de vaci dulce sau mascarpone
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 1 varf de cutit de sare
  • 3 linguri de faina
  • 5 oua
  • 150 ml smantana
  • 1 kg capsuni sau alte fructe de sezon
  • 400g jeleuri de coacaze sau alt gem acrisor

Mod de preparare

  Pesmetul de biscuiti se amesteca cu zaharul si untul, pana cand se obtine un amestec omogen. Amestecul obtinut se intinde intr-o foaie cu care se tapeteaza peretii si fundul unei tavi rotunde cu diametrul de cca 20 cm.
  Blatul se coace timp de 10 minute, apoi se lasa la rece. Crema de branza se bate cu zaharul, sucul de lamaie, vanilia si sarea. Se adauga treptat faina, amestecand in coninuu si ouale pe rand. Se amesteca pentru omogenizare, apoi se toarna compozitia in vasul cu blatul copt, apoi se niveleaza si se lasa la cuptor aproximativ 45 minute, la foc potrivit.
  Prajitura este coapta cand partea din mijloc este tare si rumenita uniform. Se poate verifica cu o scobitoare. Prajitura se lasa la racit putin.
  Pentru glazura se amesteca smantana cu zaharul si vanilia, apoi se intinde amestecul deasupra prajiturii, si se mai pune pentru 5 minute la cuptor la foc mai mare.
  Prajitura se scoate din cuptor, se lasa la racit si in cele din urma se aseaza pe un platou, se unge cu jeleu sau gem, intr-un strat de 0.5 cm. Deasupra jeleului se aseaza in picioare capsunele, una langa alta. Prajitura se tine la frigider cel putin 30 minute inainte de taiere.

2. Inghetata de fructe cu branza

Ingrediente

  • 500g zahar
  • 2 lingurite esenta de vanilie
  • o lingura coaja rasa de lamaie
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 4 oua
  • 200 ml frisca batuta din smantana
  • 250g crema de branza sau mascarpone
  • 500g capsune sau alte fructe

Mod de preparare

  Samantana se pune intr-un vas si se prepara la bain-marie, la foc potrivit. Se adauga zaharul si se amesteca pana cand acesta se dizolva, apoi se adauga treptat ouale batute si se amesteca in coninuu compozitia.
  Cand amestecul s-a ingrosat se ia vasul de pe foc si se aseaza intr-un castron pe cubur de gheata pentru a racii mai rapid. Se amesteca in continuu in vas pana cand amestecul se raceste.
  Se adauga apoi frisca si esenta de vanilie, apoi se pune amestecul la rece pentru mai multe ore (1-2). Intr-un alt castron se adauga crema de branza, sucul si coaja de lamaie si se adauga treptat amestecul cu oua, tinut in prealabil la rece.
  Se adauga fructele intregi sau taiate ( daca sunt mai mari ) si se amesteca ingredientele. Amestecul rezultat se pune la congelator pentru 3-4 ore. Portiile de desert se orneaza la sfarsit cu frunze de menta si fructe proaspete. 

3. Placinta Mojito cu menta, branza si covrigei

Ingrediente

  • 250g pesmet din covrige sarati
  • 100g zahar
  • 5 linguri unt
  • 250g crema de branza
  • 400 ml frisca pentru ornat
  • 2 lamai verzi ( limete )
  • 3 linguri frunze de menta tocate marunt

Mod de preparare

  Intr-un bol se amesteca pesmetul de covrigei cu untul. Cu pasta obtinuta se tapeteaza o tava rotunda de tort, in care s-a pus in prealabil o folie de plastic alimentara. Intr-un bol separat se amesteca cu mixerul crema de branza, zaharul si menta, apoi se adauga sucul de lamaie / limete si in cele din urma frisca. 
  Se amesteca pana ce se omogenizeaza compozitia si apoi se intinde amestecul peste blat.. Placita se lasa la congelator cca 2-3 ore. Apoi se scoate din tava si se aseaza pe un platou. 
  Deasupra se presara un strat uniform de pesmet de covrigei si se orneaza cu felii subtiri de lamaie.



0 comments:

Trimiteți un comentariu

//]]>