Preparate din peste

Preparate din peste

1. Merluciu cu rosii si telina

Ingrediente

  • 4 bucati trunchi de Merluciu
  • 4-5 rosii medii
  • 1 lingura pasta de tomate
  • 500 g telina
  • un catel de usturoi
  • o lingurita cimbru uscat
  • 50 ml ulei
  • sare si piper

Mod de preparare

  Pestele se prajeste in ulei, pana cand se patrunde bine si se rumenste pe toate partile, apoi se scoate pe o farfurie si se acopera, lasandu-l la cald,
  Intr-o alta tigaie se caleste inabusit telina, impreuna cu cimbrul, sarea, piperul, adaugand apoi 1/2 cana cu apa. Cand apa s-a evaporat, se adauga pasta de tomate si dupa 2 minute, se pun rosiile oparite in prealabil si curatate de pielita, apoi tocate marunt.
  Se lasa sa fiarba la foc mic aprox 15 minute, apoi se adauga in tigaie si bucatile de peste. Tigaia se acopera cu un capac si se mai lasa la foc mic inca 5 minute.
  Preparatul se serveste alaturi de un pahar cu vin alb.

2. File de cod cu legume

Ingrediente

  • 600g file de cod
  • 200g broccoli
  • 2 morcovi
  • 300 g conopida
  • 100 ml vin alb sec
  • 50 ml ulei
  • 1 lamaie
  • 1 lingurita rasa oregano uscat
  • sare si piper

Mod de preparare

  Fileurile se curata frumos de eventualele oscioare ramase de la filetare, apoi se presara cu sare si piper.
  Intr-o tigaie mare se adauga uleiul, fileurile si vinul. Acestea se calesc inabusit cateva minute. Cand acestea sunt usor rumenite se scot pe o farfurie si acopera, pastrandu-le la cald. In grasimea ramasa, se calesc legumele care au fost fierte 10 minute in prealabil in apa cu sare.
  Legumele se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se servesc alaturi de fileul cod.
  Inainte de a fi servite se stropesc fileurile de cod cu zeama de lamaie.

3. Friptura de peste

Ingrediente

  • 1 kg peste
  • 100 ml ulei
  • 1 morcov
  • 1 telina mica
  • 1 cepa
  • 1 radacina de patrunjel
  • sare si piper

Mod de preparare

  Pestele curatat se aseaza intr-o cratita sau tava, intrg sau taiat in bucati pe un pat de zarzavat, se presara cu un varf de cutit de piper si se unge bine cu ulei.
  In tava se pun 4-5 linguri cu apa si 1/2 lingurita de sare. Se pune tava la cuptor, la foc mijociu, unde se lasa cca 30-40 min, stropindu-se peste din cand in cand cu sosul din tava.
  Pestele se intoarce ca sa se rumeneasca uniform si se completeaza cu putina apa atunci cand este nevoie. 
  Fritura de peste se serveste cu garnitura de orez sau cartofi.

4. Creveti cu orez

Ingrediente

  • 400 g creveti decorticati
  • 50 ml ulei de masline
  • 1 lingurita pasta de tomate
  • 1 catel de usturoi
  • 1 lamaie
  • 1 varf de cutit sofran
  • 150 g orez
  • 1 legatura marar
  • sare si piper

Mod de preparare

  Orezul se spala in 2-3 ape si se pune la fiert in 1/2 litrii apa si o lingurita de sare. Se fierbe la foc mic fara a se amesteca in vas, apoi se scurge de apa care a ramas si se adauga 2-3 linguri de ulei, sofranul si mararul tocat marunt.
  Se condimenteaza cu sare si piper si se amesteca bine. Uleiul ramas se incinge intr-o tigaie, se adauga catelul de usturoi strivit si se prajeste la foc mic 1-2 minute fara a-l lasa sa se rumeneasca. Usturoiul se scoate din tigaie, si se adauga in uleiul ramas crevetii. Se adauga pasta de tomate, 3-4 linguri de pa si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
  Tigaia se acopera cu un capac si se lasa la foc mic pentru cca 2-3 minute. Crevetii, alaturi de orez se servesc pe un platou ornat cu lamaie si marar. Pentru un gust deosebit se stropesc cu suc de lamaie sau otet de mere si se servesc fierbinti.



0 comments:

Trimiteți un comentariu

//]]>