Aperitive sau gustari reci

Aperitive sau gustari reci

1. Rulou mozaic

Ingrediente


  • 400g sunca
  • 250g branza telemea
  • 300g unt
  • 4 galbenusuri
  • 300g masline
  • 4-5 sardele
  • sare

Mod de preparare

  Sunca se taie felii, cat se poate de subtiri, care se aseaza, unele langa celelalte pe o folie de plastic alimentara apoi se aseaza pe  un platou. Branza telemea, taiata in felii de 2 cm grosime, se tine 3 ore in apa rece sa se desareze ( daca este prea sarata) apoi se scurge bine si se marunteste cu dosul furculitei, adaugand 100g unt moale, cu care se freaca pana cand se omogenizeaza. Aceasta compozitie se aplica in strat subtire peste sunca. 
  Platoul se introduce in frigider, pentru a se intarii putin. In acest timp se fierb galbenusurile de ou in 1/2 litrii apa clocotita, putin sarata, lasand sa se coaguleze bine 3-4 minute, apoi se scurg de apa si, cat sunt fierbinti, se zdrobesc bine cu furculita.  
  Cat mai sunt putin caldute, se amesteca cu 100 g de unt si cu un varf de cutit de piper, frecanduse pana cand se omogenizeaza. Se scoate sunca din frigider, se unge cu aceasta pasta si se da din nou la rece.
  Masline se curata de samburi, se toaca marunt cu un cutit, amestecandu-le apoi cu restul de unt si cu sardelele; Se freaca pana ce se omogenizeaza.
  Se scoate sunca din frigider si se unge cu aceasta compozitie. Sunca se ruleaza strans cu ajutorul foliei alimentare de plastic, apoi se va introduce in frigider, pentru a se intarii untul.
  Se poate pastra mai multe zile si se servesc ca si aperitiv, in felii de 1/2 cm.

2. Rulada cu smantana umpluta cu ficat

Ingrediente


  • 4 oua
  • 150 ml smantana groasa
  • 60 g faina
  • sare

Mod de preparare

 Albusurile se bat spuma tare, se adauga galbenusurile, smantana, un varf de lingurita de sare, se amesteca usor cu telul, prin rasturnare de jos in sus, de 4-5 ori si se pune toata faina cu care se amestaca tot prin rasturnare de vreo 7-8 ori, altfel se va lasa albusul.
  Compozitia se pune in tava tapetata cu hartie de copt si unsa bine cu ulei, Se adauga repede compozitia si se niveleaza in tava. 
  Se coace 15 minute in cuptorul incalzit la foc mijlociu. Foaia trebuie sa fie putin rumenita; daca se tine mai mult la cuptor si se usuca prea tare, se va rupe si nu se va mai putea rula.
  Se rastoarna pe un servet uscat, apoi se intoarce rapid pe partea cealalta pentru a nu se lipi cand se va raci. Apoi se acopera cu un servet mai gros pentru a nu se usca. Dupa ce s-a racit se unge cu pate de ficat, sau cu 200 g branza de vaci bine maruntita ( cu dosul furculitei), sau 200 g branza telemea desarata si rasa prin razatoarea cu gauri mici, in ambele cazuri amestecata cu cca 150 ml smantana groasa.
  Umplutura se intinde pe toata suprafata foii si apoi aceasta se ruleaza usor, ridicanduse treptat cu servetul. Rulada se pune intr-o punga de plastic, pentru a nu se usca si se introduce in frigider unde se lasa 1-2 ore.
  Cand s-a inarit umplutura, rulada se taie in felii de 1 cm grosime, nu mai cat este necesar. Restul se poate pastra mai ,ult timp la frgider.
  Se foloseste ca si aperitiv rece.

0 comments:

Trimiteți un comentariu

//]]>