Bucataria italiana partea I

Bucataria italiana partea I

  Foarte diversa, flexibila, usor de adaptat in functie de sezon si de ingrediente, de ierburile aromate locale si de condimentele preferate, bucataria italiana este una dintre cele mai sanatoase din aria mediteraniana, pastratoare a vechilor traditii de familie.
  Asa cum italienii din Nord nu inteleg dialectul celor din Sud, si felurile de mancare se schimba total de la o regiune la alta.
  In regiunea Emilia Romagna se gateste mai mult cu untura de porc, spre deosebire de celelalte zone unde uleiul de masline este la mare cautare. In Napoli se manaca mult pizza si mozzarella, in Sicilia, mancarurile au primit influente arabe, in vreme ce in satele de la poalele Alpilor se resimt influentele elvetiene si austriace.
  Totusi, exista cateva coordonate de nelipsit in orice bucatarie italiana, fie ca te afli in Sicilia, fie intr-un sat pe malul Lacului Como, fie la Napoli, unde tocmai astepti vaporasul care te va duce in Capri. Daca te afli deja in Peninsula, nu poti ignora Scottiglia ( tocanita cu carne, din Toscana ), risotto alla milanese ( orezul cu legume din Milano ), Pesto ( sosul din busuioc, usturoi, parmezan, branza de oaie si ulei de masline, care a fost creat in Liguria ), Stracciatella ( supa romana de pui sau vita, imbogatita cu un amestec de smantana, cascaval ras si oua), Pizza in nenumarate sortimente, inghetatele renumite din Bologna si Sicilia, cafelele aromate, de neuitat, Sorbetto, vinurile de Chianti si un espresso care sa aduca voia buna si veselia.

1. Costine alla nonna

Ingrediente

  • 1,5 kg coaste de porc
  • 500 ml vin rose
  • 500 g suc de rosii
  • 4 catei de usturoi
  • 2 fire de rosmarin
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 lamaie

Mod de preparare

  Coastele de porc se taie astfel incat pe fiercare coasta sa ramana ceva carne, apoi se aseaza intr-un castron si se condimenteaza cu sare si piper si zeama de la o lamaie. Adagati atata apa cat sa acopere coastele. Lasati-le la rece pentru cca 30 de minute, apoi se scot din castron, se scurg bine de apa si se sterg cu servetele.
  Puneti coastele intr-o tigaie mare, intr-un singur strat si prajiti-le la foc mic, pana cand se rumenesc bine pe toate partile. Se adaga rozmarinul tocat, usturoiul pisat si vinul. Se potriveste gustul cu sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic aprox 30 minute.
  La final se adauga sucul de rosii, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic inca 40 - 45 minute.

2. Zuppa sarda di pane

Ingrediente

  • 500 g paine veche
  • 500 ml supa de legume
  • 800 g suc de rosii
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 50 ml ulei de masline
  • o ceapa
  • 4 - 5 fruneze de busuioc
  • 50 g parmezan
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  Caliti intr-o tigaie, in ulei, cepa curatata, spalata si tocata marunt, impreuna cu frunzele de busuioc. Dupa 1 - 2 minute punti in tigaie pasta de tomate si sucul de rosii. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic cca 20 de minute. Intre timp taiati painea in felii si prajiti-o, fara ulei, intr-o tigaie pana cand se rumeneste putin.
  Puneti feliile de paine prajita intr-un castron mare, in supa de legume. Dupa ce painea a absorbit supa din castron, puneti un strat de felii de paine intr-o tava unsa cu ulei. Acoperiti stratul de felii cu sosul de rosii si presarati deasupra dat pe razatoarea mare. 
  Procedati la fel in continuare pana cand terminati feliile de paine. Puneti deasupra un ultim strat de parmezan si puneti tava in cuptorul incins pentru 15 minute.




  

0 comments:

Trimiteți un comentariu

//]]>