Aperitive sau gustari calde

Aperitive sau gustari calde

1.Cascaval pane

Ingrediente

  • 100-200 grame cascaval
  • un ou
  • faina
  • pesmet
  • lapte
  • untdelemn

Mod de preparare

  Cascavalul se taie in felii de 1 cm grosime, in bucati potrivite. Feliile se trec prin lapte apoi prin faina, ou (bine batutcu furculita pana cand se face putina spuma) si la urma prin pesmet.
  Se pregatesc toate feliile. O tigaie goala ( potrivita dupa cantitatea cascavalului) se infierbanta, 3-4 minute, la foc mic. Se pune untdelemnul cat sa acopere tigaia in strat subtire (2-3 milimetrii) si imediat se aseaza feliile de cascaval care se prajesc pe ambele parti, pana ce se rumenesc si cascavalul se moaie.
  Se servesc imdeiat (max 15 minute de la preparare), altfel cascavalul se va intarii.

2.Cascaval la capac

Ingrediente

  • 100-150 g cascaval
  • unt sau ulei
  • lapte
  • faina

Mod de preparare

  Cascavalul se taie in felii de 0.5-1 cm grosime. Feliile se inmoaie in lapte, se trec bine prin faina, apoi inca o data abundent prin lapte si faina. ( utilizam laptele pentru o aderare mai buna a fainii, care va forma o crusta la suprafata cascavalului, astfel nu se va lipii de tigaie).
  Se poate face din faina si putin lapte o compozitie ca de clatite, care sa acopere in strat subtire feliile de cascaval  care bine scurse de execesul de compozitie, se vor trece prin faina.
  O tiagaie se pune la pe foc mic, lasata sa se inginga aproximativ 3-4 minute. Se pune apoi 25g unt sau ulei si dupa cateva secunde, se aseaza feliile de cascaval.
  Se acopera cu un capac si se lasa la prajit aproximativ 2-3 minute, apoi se trece cu lama cutitului oe sub ele si se intorc, lasand sa se prajeasca si pe aceasta parte 2-3 minute.
  Se servesc imediat, in maxim 15 minute de la preparare, altfel cascavalul se va inatarii.

3. Gogosi de cartofi si sunca

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 300g cartofi fierti in coaja
  • 100g unt sau ulei
  • 125 ml smantana sau lapte
  • 3 oua
  • 30g drojdie
  • 250g sunca
  • o lingurita sare

Mod de preparare

  Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar, intr-un castron, pana ce devina lichida.Se adauga cartofii, rasi cat sunt fierbinti, prin razatoare cu gauri mici, ouale, smantana sau laptele, untul topit, sarea si faina.
  Alatul se amestaca bine cu lingura, apoi se framanta cu mana pana se desprinde de mana si de pe vas si se lasa la cald, sa creasca, pana ce isi dubleaza volumul.
  Pe o un blat se presara  faina, se intinde aluatul in foaie de 5-6 mm grosime care se va taia in forma de cerc cu ajutorul unui pahar cu margine subtire.
  Sunca, maruntita, se amesteca cu un ou si 25 ml smantana. Se pune 1/2 lingurita de sunca pe jumatate din cercurile de aluat, apoi se umezeste cu putina apa marginele si in ultimul rand se aseaza restul cercurilor de aluat deasupra, presanduse putin aluatul cu degetele, ca sa se lipeasca.
  Se lasa sa creasca 30 minute, aprope de o sursa de caldura. Dupa ce au crescut in deajuns, se prejesc in ulei incins la foc mijlociu, ca sa se patrunda bine si in interior, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand se rumensc frumos.
  Important e sa nu se intoarca de prea multe ori de cat cand sunt rumenite pe fiecare parte, altfel se for imbiba de ulei.
  Se servesc calde sau reci.


0 comments:

Trimiteți un comentariu

//]]>